


Jak se rodí špičkový extra panenský olivový olej
Výroba olivového oleje patří na Krétě mezi dovednosti, dovedené za tisíce let místními farmáři k naprosté k dokonalosti.
Pravidelná setkání rozvětvených krétských rodin jsou zde na Velkém ostrově od nepaměti důležitou součástí místního života. Často bývají veselé, spojené s oslavami narozenin, jmenin, nebo i náboženských svátků. A při jedné takové sešlosti rodiny Halabalaki v roce 2015 vznikl při debatě o rodinných zdrojích nápad, neprodávat nadále své sklizené olivy do místních výkupen, ale využívat je výhradně k výrobě vlastního co možná nejkvalitnějšího olivového oleje. A vize začít dělat věci postaru, poctivě a správně tak, jak to dělalo nejméně šest generací jejich předků, byla na světě.
Dvacet mladých lidí z jedné rodiny se rozhodlo začít podnikat a navázat na bohaté zkušenosti svých rodičů a prarodičů a založili rodinnou firmu s názvem Cretan Farmers. Dnes obhospodařují padesát tisíc stromů místní odolné a vysoce ceněné odrůdy koroneiki v sadech, které se nachází převážně v úrodné Mesarské nížině na jihu Kréty. Zde jsou pro pěstování oliv ideální podmínky, umožňující růst a dozrávání v bez nadměrného stresu vlivem sucha nebo škůdců. Plody se pak farmářům každoročně odměňují velmi nízkou kyselostí, skvělých 0.2 %. Zdejší klima, kvalitní půda, vzduch nasycený mořskou solí a 300 slunečných dnů v roce je tak důležitým faktorem ovlivňujícím kvalitu a chuť výsledného produktu.
Olej se ve firmě Cretan Farmers vyrábí bezprostředně, tedy několik hodin po sklizni. Aby bylo možno udržet nízkou kyselost i ve finálním produktu, je třeba dodržovat generacemi ověřené postupy. Jakékoliv nevhodné, nebo neopatrné zacházení s plody při sklizni, transportu, nebo oddálení zpracování, může vést k degradaci, nebo i znehodnocení celé sklizně. Poškozením ovoce totiž dochází v plodech k rozrušení buněčných stěn a k nechtěné chemické reakci vody a triglyceridů. Toto štěpení a uvolňování mastných kyselin má za následek zvýšenou procentuální kyselost výsledného produktu.
Správně načasovaná a vhodná forma sklizně, logistika dopravy spolu s tradičním způsobem mechanického drcení oliv a následným lisováním při teplotě 25–27 °C zajišťuje extra panenskému olivovému oleji od Cretan Farmers špičkovou kvalitu.
Produkt si zachovává z krétské přírody všechny důležité a pro zdraví velmi prospěšné
látky, minerály a vitamíny, příjemnou vůni i vynikající chuť. Extra panenský olivový a bio olivový olej od Cretan Farmers je vyráběný na Krétě, tedy v EU, proto je držitelem potřebných certifikací a splňuje všechny předepsané normy potřebné pro prodej v EU.