


Vitamín C (kyselina askorbová) je silný antioxidant, který v našem těle urychluje procesy hojení, podporuje imunitu a odolnost proti infekcím. Jeho dostatek je důležitý pro náš oběhový aparát, neboť stimuluje tvorbu bílých krvinek, udržuje naše cévy pružné a pevné a redukuje i vznik nebezpečných krevních sraženin. Vitamín C podporuje vstřebávání železa a podílí se na syntéze kolagenu, který je základem pojivových tkání v těle. Nedostatek vitamínu C vede např. ke krvácivosti, nebo vypadávání zubů.
Zdrojem vitamínu C je pro nás především ovoce (černý rybíz, citrusy, kiwi, aj.) a zelenina(paprika, červená řepa, rajčata, brokolice...). Ovoce i zelenina je nejdravější nevařená a čerstvá. Kyselina askorbová je totiž citlivá na teplo a při kuchyňské úpravě dochází k její degradaci.