


Minerální látky jsou nezbytné pro naše zdraví. Jsou součástí naší výživy, nemají sice žádnou energetickou hodnotu, ale mají velký význam pro růst a tvorbu tkání, aktivují, regulují a kontrolují látkovou výměnu v těle a také napomáhají přenosu informací mezi orgány pomocí nervových vzruchů.
Minerální látky dělíme podle důležitosti pro organismus člověka
- Makroelementy – vápník, fosfor, hořčík, draslík, sodík, chlor, síra
- Mikroelementy – železo, jód, zinek, měď, mangan, chróm, selen
- Stopové prvky – křemík, vanadium, nikl, bor
Přičemž potřebná denní dávka je u minerálních látek 100 mg a více, u stopových prvků je to méně, než 100 mg.
Nejčastěji trpíme nedostatkem nedostatkem vápníku, železa, zinku, jódu, selenu a chrómu. Obecně lze říci, že pokud se budeme držet zásad zdravé výživy a pestré stravy (libové maso, celozrnné výrobky, ovoce, zelenina, oříšky, mléčné produkty), tak nám nedostatek minerálních látek nehrozí.
Vápník je našem těle nejvíce zastoupeným minerálem a to zejména v kostech a zubech, proto má jeho nedostatečný příjem vliv na jejich kvalitu. Je nesmírně důležitý v těhotenství a pro celkovou chemickou rovnováhu v těle. Vápník stimuluje svalové a nervové funkce, včetně srdce a hraje důležitou funkci při správné srážlivosti krve. Najdeme ho v luštěninách a zelenině vůbec, v ořeších, mandlích, mléčných výrobcích a i jinde.
Hořčík má důležitý vliv na správnou funkci srdce a cév a napomáhá vstřebávání vitamínů C a E. Je důležitý pro metabolismus a srážení krve. Hořčík působí proti toxinům a je protialergický, protizánětlivý a podporuje funkci střev, močového měchýře a žaludku. Jeho zdrojem je zelená listová zelenina, luštěniny a ořechy, jablka, nebo ryby.
Fosfor je společně s vápníkem nezbytný při stavbě kostí a zubů, kde je ho v těle uložena naprostá většina. Je nezbytný pro správnou funkci mozku a nervů. Fosfor napomáhá v těle s využitím mastných kyselin, tuků a při syntéze fosfolipidů (lecitinu). Najdeme jej v rybách, luštěninách, ořeších, maso, nebo mléčných výrobcích.
Sodík a draslík jsou oba důležité pro přenos informací v těle pomocí nervových impulzů. Draslík je důležitý pro správnou funkci svalů včetně srdečního.
Dostatečné množství sodíku i draslíku je v bramborách, luštěninách, ořeších a jedlé soli.
Železo je zásadní pro okysličování naší krve, stavbu a funkci hemoglobinu. Je důležitým faktorem, ovlivňujícím množství kyslíku předaného do mozku, srdce a ostatních důležitých orgánů, včetně svalů. Zdrojem železa jsou vnitřnosti, maso, luštěniny, špenát, kopřiva aj.
Zinek je pro nás důležitý při štěpení bílkovin a při tvorbě inzulinu a jeho správné funkci. Pomáhá dobrému vidění a chrání před rakovinným bujením. Pomáhá při léčbě alergií a kožních onemocnění. Najdeme jej v dýních a jejich semínkách, luštěninách, cibuli a vejcích.
Selen je významný antioxidant. Je součástí enzymů, které nás chrání, spolu s vitamínem E, před volnými radikály a působením těžkých kovů, které jsou pro organismus toxické. Selen ovlivňuje krevní tlak a brání kornatění tepen, podporuje správnou funkci srdce a zvyšuje imunitu organismu. Selen najdeme v kukuřici, cibuli, luštěninách, vejcích, nebo chřestu.
Křemík je nezbytný pro růst a vývoj organismu. Rovněž zpevňuje cévy a kosti a má vliv na správnou tvorbu pojivových tkání a chrupavek. Dostatek křemíku v těle zaručuje krásné zdravé vlasy i pleť. Důležitým zdrojem křemíku jsou pro nás jablka a jejich vláknina.
Chrom je nutný pro metabolismus sacharidů a při působení inzulinu. Chrom potřebujeme pro vývoj a růst a je i důležitý pro posilování imunity. Chrom obsahují lesní plody, celozrnné obiloviny, maso, pivovarské kvasnice, nebo ořechy.
Jód je nezbytný při tvorbě hormonů štítné žlázy. Dostatek jódu zlepšuje kvalitu pokožky, vlasů, nehtů i zubů. Zklidňuje zlepšuje mentální funkce. Dostatečný přísun jódu v těhotenství je nezbytný pro mentální a pohlavní vývoj dítěte. Zdrojem může být jodidovaná sůl, třešně, višně, nebo ryby.
Fluór je důležitý pro zdravé zuby a také pro tvorbu tvrdých a silných kostí. Obsahuje ho fluoridovaná voda, mořské ryby a v černý čaj.
Měď je v těle důležitá při tvorbě červeného krevního barviva. Rovněž podporuje metabolismus železa a podílí se na okysličování buněk. Najdeme ji v luštěninách, játrech, rozinkách, listové zelenině, nebo v ořeších.
Mangan a Vanad jsou prvky nezbytné pro mineralizaci kostí, zasahují ji ovlivňují v těle přeměnu živin. Tyto minerály obsahují například ořechy, borůvky, jahody, luštěniny, kakao, zelená listová zelenina a celozrnné obiloviny.
Kobalt je prvek, který je součástí vitaminu B12, který je důležitý v procesu krvetvorby a je též nezbytný pro správnou funkci nervového systému. Najdeme jej v játrech a celozrnných výrobcích.