


Vitamín A (axeroftol) je v tucích rozpustný vitamín, který se vyskytuje ve dvou přirozených formách – vitamín A1 (retinol) a vitamín A2 (3-dehydroretin).
Tělo potřebuje vitamín A pro tvorbu rodopsinu, zrakového pigmentu citlivého na světlo a nacházejícího se v tyčinkách sítnice oka, jeho nedostatek vede k zánětům očních spojivek, nebo i šerosleposti. Vitamín A je důležitý i pro náš vývoj, růst, imunitu a i kvalitu pokožky a vlasů.
Vitamín A je důležitý antioxidant a jeho živočišným zdrojem pro nás můžou být ryby a rybí tuk, mléko a vejce, ale i játra a množství zeleniny(mrkev, rajčata, paprika, špenát, zelí, kapusta, a další) a ovoce(např. meruňky, broskve, třešně).
V této souvislosti je dobré zmínit i provitamín A (známý jako betakaroten), který funguje v lidském těle především jako důležitý antioxidant a jako prekurzor, neboli spouštěč pozitivních aktivit vitaminu A. Jeho dostatek podporuje naši imunitu a chrání nás před škodlivými vlivy nadměrného slunění. Přirozeně se betakaroten vyskytuje např. v mrkvi, nebo rajčatech.
Byla však syntetizována i jeho umělá forma, která je při nadměrném užívání, Světovou zdravotnickou organizací (WHO) řazena k látkám, které mohou zvyšovat riziko kardiovaskulárních nemocí.