


Amarant (laskavec) je jednoletá rostlina ze Střední Ameriky, kde jeho mouku znali již před minimálně třemi tisíciletími Aztékové i Inkové. Známý je ale nejspíš mnohem déle, možná až 8 tisíc let. Mimořádný význam laskavce pro tyto
starodávné civilizace dokazuje i jeho využívání kněžími při rituálních obřadech.
Laskavec nepatří, stejně jako pohanka, mezi obilní trávy(obilniny), i když jeho kuchyňské využití je prakticky stejné. Je to pseudoobilnina. Co je však v dnešní době zajímavější, laskavec je bezlepkový.
Laskavců je na šedesát druhů a všechny mají velkou rychlost fotosyntézy, tedy i rychle rostou a jsou pro lidské zdraví velmi přínosní. Obsahují totiž velké množství vlákniny a pro tělo důležitých minerálů např.(vápník, draslík, hořčík, fosfor, zinek, nebo železo), stopových prvků a také vitamínů skupin A, B, C, E.
Amarant obsahuje i řadu dalších pro naše tělo důležitých látek s antioxidačními účinky, jako např. vitamín P, nebo skvalen, kterému se m.j. přisuzuje efektivní pomoc s okysličováním organismu a bránění rakovinovému bujení. Skvalen tak pomáhá i brzdit projevy stárnutí pleti a proto bývá laskavec oblíbenou součástí mnoha kosmetických přípravků.
Upozornění: Informace o vlastnostech a účincích bylin vycházejí z encyklopedií a herbářů. Jejich vlastnosti jsou pouze orientační. V žádném případě nejsou lékařským předpisem, nebo doporučením.