


Flavonoidy nebo též vitamín P, je rostlinný sekundární metabolit, který má protizánětlivé a antioxidační účinky. Flavonoidů známe přibližně 60 a všechny nám pomáhají zpevňovat a regenerovat naše cévy. V této souvislosti se hovoří o velkém množství flavonoidů obsažených ve víně, jako o prevenci kardiovaskulárních chorob.
To především flavonoidy jsou zdrojem výrazného barviva mnoha druhů plodů(např. modrá borůvek, nebo červená malin). Flavonoidy nalezneme také v citrusových plodech, nebo v ostropestřci mariánském. Všeobecně známým flavonoidem je též rutin, účinná látka přípravku ascorutin.
Všichni bychom si měli dobře zapamatovat že, mezi naše nejsilnější pomocníky v boji s civilizačním stresem, tedy i s volnými radikály, patří např. tyto běžně dostupné nejsilnější přírodní antioxidanty: flavonoidy ostružin, malin, černého rybízu, granátového jablka, červených grapefruitů, oliv a olivového oleje, červeného vína, kakaa, borůvek a rajčat.