


Opuncie (Opuntia) je kaktusovitá rostlina původem z amerického kontinentu, kde fungovala po staletí jako oblíbená součást živého plotu. Její plody, podobné pichlavým hruškám, se však daly v období neúrody použít k i jídlu. V průběhu staletí se nenáročný kaktus rozšířil do subtropického pásu celého světa a nyní jej najdeme běžně planě rostoucí i ve středomoří.
Opuncii využívají pro kulinářské účely indiáni v centrálním Mexiku už nejmíň 9 000 let a od té doby se zde plody jedí syrové, zpracované na džemy, nebo džusy. Tradičně jsou součástí místních alkoholických nápojů, nebo se z nich vyrábí i sladidlo.
Extrakt z plodů opuncie je velmi bohatý na polysacharidy, účinně hydratuje a zklidňuje pleť. Obsažené organické kyseliny, pomáhají s obnovou unavené a matné pokožce.
Upozornění: Informace o vlastnostech a účincích bylin vycházejí z encyklopedií a herbářů. Jejich vlastnosti jsou pouze orientační. V žádném případě nejsou lékařským předpisem, nebo doporučením.