


Granátové jablko (Punica granatum) je středomořské aromatické ovoce se sladkokyselou chutí. Je plodem granátovníku obecného a latinský název vychází z "punica", punský, neboli fénický. Féničané totiž byli jeho tradičními pěstiteli. Granátovník pochází původně z malého ostrova Sokotra u pobřeží Somálska, kde byl endemitem, a odtud se rozšířil po celém Středomoří. Zde je i od pradávna symbolem plodnosti.
Granátová jablka obsahují asi 80 % vody a množství minerálů - vápník, fosfor, železo, hořčík, velké množství sodíku, draslíku a také cukrů, organických kyselin (zejména kyselinu citrónovou) Jablko je i zdrojem vitaminů B (B1, B2 a B3) a C, v menší míře pak i vitamín A ve formě provitaminů (karotenoidů).
Slupka a vnitřní přepážky granátového jablka jsou hořké a mají vysoký obsah trpkých taninů, ale i polyfenolů a flavonoidů .
V kosmetických přípravcích využíváme extrakty z granátových jablek pro silné antioxidační účinky na naši pleť, které pomáhají s obnovou, hydratací a oddalováním příznaků stárnutí.
Z bájí a pověstí
- V antickém Řecku byli držiteli granátového jablka strážci v podsvětí Hades a Persefoné.
- Paris granátovým jablkem zvolil Afroditu nejkrásnější ženou. Bylo pak symbolem Afroditiných družek Tří grácií.
- Granátová jablka nesmrtelnosti ze zahrady Hesperidek přinesl Héraklés, když zabil hada Ládóna.
- Řecká Persefona ochutnala šest zrnek zakázaného rajského jablka, a proto se každoročně na jaře vracela obrodit zemi.
Upozornění: Informace o vlastnostech a účincích bylin vycházejí z encyklopedií a herbářů. Jejich vlastnosti jsou pouze orientační. V žádném případě nejsou lékařským předpisem, nebo doporučením.