


Lupina bílá (Lupinus albus) je středomořská, až metr vysoká luštěnina z čeledi bobovitých, kterábyla pěstována již ve starém Egyptě. Vyráběla se z ní mouka na chleba pro nejchudší, nebo se i přidávala při vaření piva k omezení kysání. V současnosti je pro svou vyjímečnou schopnost růst na kyselé půdě a provzdušnit ji, opět vysazována, jako zelené hnojení.
Semena lupiny, zvané Tremoso se ve Středomoří podávají místo oříšků k pivu. Tremoso je zdravé, neboť obsahuje velké množství prospěšných nenasycených mastných kyselin.
Významnou látkou, kterou v lupině najdeme také je přírodní emulgátor lecitin, který může byt funkční součástí olivové kosmetiky.
Upozornění: Informace o vlastnostech a účincích bylin vycházejí z encyklopedií a herbářů. Jejich vlastnosti jsou pouze orientační. V žádném případě nejsou lékařským předpisem, nebo doporučením.