Majoránka (Origanum majorana) je trvalka pěstovaná především pro využití v kuchyni. Její aromatické listy jsou sklízeny při květu a suší se při nízké teplotě velmi pomalu. Bylina "z bramboračky" toho ale umí mnohem víc.
Čerstvé majoránce se přisuzují i schopnosti léčebné, jako je schopnost regulovat plynatost a pomáhat při poruchách trávení podporou zažívání a tvorby žluči. Majoránkou pomůžeme uvolňovat hlen z dýchacího ústrojí a také stimulovat náš krevní tlak.
V lidovém lékařství se majoránka používala i k léčbě křečí, depresí, závratí, migréně, nebo bolestí hlavy.
Pro kosmetické a léčebné přípravky zpracováváme kvetoucí listy a vrcholy majoránky parní destilací. Vznikne tak nažloutlý éterický olej, který obsahuje množství prospěšných látek, především thymol, flavonoidy, taniny, a kyselinu oleanolovou, kyselinu ursolovou. Díky těmto látkám jsou majoránce přisuzovány antivirové, baktericidní, antiseptické a antifungální vlastnosti.
Upozornění: Informace o vlastnostech a účincích bylin vycházejí z encyklopedií a herbářů. Jejich vlastnosti jsou pouze orientační. V žádném případě nejsou lékařským předpisem, nebo doporučením.