


Lecitin je důležitou složkou buněčných membrán živočichů i rostlin. V lidském těle je ho největší koncentrace ve všech důležitých vnitřních orgánech, i svalech a také v mnoha tělesných tekutinách např. v krevní plazmě. V přírodě se tento fosfolipid se v hojné míře nachází i ve vaječných žloutcích a buňkách semen rostlin.
Lecitin je důležitý emulgátor, neboť umožňuje míchat tuky a vodu. Průmyslově jej získáváme ze sojových bobů, řepky, slunečnice, nebo vaječných žloutků. Lecitin má v praxi díky svým emulgačním schopnostem velmi široké užití i při výrobě potravin (chléb a pečivo, margarín, čokoláda, instantní potraviny).
Lecitin je se svými nenasycenými kyselinami významným regulátorem cholesterolu v krvi, cca 60% mastných kyselin v lecitinu je tvořeno kyselinou linolovou. Díky obsahu cholinu a inositu podporuje léčbu nemocných jater. Správná hladina lecitinu, kyseliny žlučové a cholesterolu v žluči brání vzniku žlučových kamenů. Díky schopnosti čistit cévy a snižovat krevní tlak je důležitý jako prevence mrtvice. Lecitin pomáhá při léčbě mentálních nemocí a podporuje dobrý zdravotní stav starších lidí. Při tělesné námaze funguje jako energetický zdroj pro svaly i mozek.
V kosmetice fosfolipidy zvyšují intenzitu dýchání kůže a regulují buněčnou výměnu. Mají tak zásadní vliv na měkkost, pružnost a ohebnost pokožky.
Při koupeli fosfolipidy brání vysušování kůže i pokožky hlavy, proto jsou přidávány i do přípravků na mytí vlasů. Udržují správnou pH-hodnotu kůže a podporují přirozený ochranný film, chránící tělo před škodlivými vlivy životního prostředí.