


Třísloviny (Taniny) jsou sekundární metabolity rostlin patřící do skupiny polyfenolických látek a dělíme je:
Hydrolyzovatelné, které se vyskytují ve velké míře v listech a kůře stromů. Předpokládá se, že zvýšená tvorba tříslovin v rostlinách je způsob ochrany před okusem býložravců, infekcí, nebo hmyzem.
Kondenzované třísloviny jsou tvořeny z flavanoidových prekurzorů(sloučenina, která se účastní chemické reakce za vzniku jiné sloučeniny) a jsou více rozšířené, než taniny hydrolizovatelné, protože se běžně vykytují v ovoci, jako je hroznové víno, jablka, nebo i káva.
Trpká, svíravá chuť taninů je v dutině ústní dána působením bílkovin obsažených ve slinách proteinů slin s fenolovými sloučeninami. Typicky je trpkost po konzumaci červeného vína, černého a zeleného čaje, nebo nezralého ovoce, tedy potravin a nápojů obsahujících třísloviny, vnímána v ústech, jako sucho a drsný pocit na jazyku.
Využití:
Rostliny obsahující třísloviny jsou hojně využívány v přírodní medicíně k léčbě průjmu, onemocnění trávicího traktu, k zástavě krvácení, nebo pro odvodňování organismu. Mají antioxidační a antiseptický účinek. Najdeme je prakticky ve všech rostlinách, neboť tvoří okolo 50 % sušiny listů.